BG EN
Начало История Флора Фауна Селото Галерия Линкове




Кръщалец (Rallus aquaticus)

Води най - скрит начин на живот от трите вида, тъй като обитава най - гъстите обраствания с папур и тръстика в южната част на блатото. Присъствието му издава неговият пронизителен и силен крясък. Обитава Северна Африка и Южна Европа и Азия. Оперението на възрастните отгоре е кафяво с черни ивици, главата от страни и долната част на тялото са пепеляво сиви, слабините черни с бели препаски. Птицата има дълъг червен клюн. Строи гнездо сред тръстиката. Снася от 7 до 13 яйца, които мъти от 19 до 20 дни. Малките са гнездобегълци. Годишно има две люпила. Храни се с различни водни безгръбначни, които събира по водната растителност.